Львів, Симоненка 22 0972908264 info@teplovizor-plus.lviv.ua
Меню

Способи визначення протікання в стінах, підлзі, на грунті

Сьогодні без прокладки труб не обійтися. Будь то звичайний водопровід, теплотраса або нафтопровід – комунікація з труб використовується повсюдно, і в побуті, і в промисловості.

Використання сучасних матеріалів дозволяє робити трубопровід дуже надійним, але немає нічого вічного. Всі матеріали мають свій термін служби. І ми не знаємо, які фактори будуть впливати на їх довговічність. Та й найслабші місця трубопроводів, такі, як стики, дають про себе знати дуже часто.

Про небезпеку протікання
Протікання – одна з найнеприємніших поломок водопроводу. Іноді її можна визначити візуально, коли з-під землі вода б’є фонтаном, але бувають випадки, коли це неможливо. Щоб усунути аварію, її потрібно спочатку точно виявити.

Виявлене скрите протікання після демонтажу плитки

Виявлене скрите протікання після демонтажу плитки

Раніше для визначення течі, людям доводилося переривати землю в передбачуваній зоні аварії, але це не завжди приносило передбачувані результати.

Ці заходи не тільки трудомісткі, але і доставляють немало клопоту оточуючим – тривале відключення водопостачання, перекриті дороги і т. д.

Іноді протікання буває настільки маленьким, що про неї ніхто і не здогадується. Щоб усунути таку поломку, необхідно витратити чимало сил і часу.

Незначне падіння тиску в системі – це перший дзвіночок, що у нас на лінії не все в порядку. З часом це переросте в серйозну текти, і тому треба вжити заходів до усунення якомога раніше.

Способи визначення течі

Варіантів визначення місць витоків може бути кілька:

Кореляційний течешукач

  • Якщо використовуються металеві труби, прорив водопроводу знаходиться за допомогою генератора сигналу. Його встановлюють на магістралі і посилають сигнал, який відчувається приймачем. Зараз використовуються в основному пластикові системи, тому цей метод малоактуальний.
  • Можна заповнити магістраль сумішшю безпечного газу. Зазвичай це 95% азоту і 5% водню. Газ буде виходити з тріщини, проникати через шар грунту, асфальту або бетону і виходити на поверхню. Зверху цей витік визначають газоаналізаторами, які і визначають пошкодження.
  • Визначити прорив водопроводу можна за допомогою двох балонів. Вони вставляються в перевіряється ділянку з двох сторін. У трубу нагнітається повітря. Якщо тиск падає – пошкодження на ділянці між балонами, залишається незмінним – перевіряють наступний відрізок.
  • Використовувати можна і спеціальний прилад-течешукач. Незалежно від умов пролягання труб, цей прилад визначає текти з точністю від 1 м до 10 см.

Витокошукач має принцип роботи, заснований на тестуванні звукових вібрації грунту, рідини або стін магістралі. Ці коливання перетворюються в електричні або акустичні сигнали, які відстежуються оператором.

Сигнали можуть надходити на монітор комп’ютера по кабельних або бездротових каналах.

Витокошукач більш серйозних моделей здатний не тільки виявити несправність, але і визначити її ступінь, що дозволяє усунути поломку з найменшими втратами.

Класифікація течешукачів

Всі наявні моделі розрізняються за принципом роботи. Виділяють наступні категорії:

Акустичний.
Кореляційний.
Мережний.

Кожна група має певні особливості конструкції, особливий принцип роботи, область застосування і можливості. Розглянемо їх докладніше.

Акустичні пристрої

Під час прориву підземного водопроводу витікає вода та створює вібрації грунту. Акустичний течешукач за допомогою дуже чутливого мікрофона фіксують ці вібрації, і перетворивши в електричні сигнали, визначають місцезнаходження поломки трубопроводу.

Акустичний теплешукач

Акустичний течешукач

Такі прилади можуть використовувати електронну фільтрацію вхідного сигналу.

Завдання таких фільтрів визначити серед загального шуму саме той, який створює вода, що витікає з трубопроводу.

Основна характеристика цих течешукачів-ступінь фільтрації, чим вона вища, тим грунтовніше пригнічуються перешкоди. Для різних грунтів-бетон, дерен, глина, лід (якщо прокладка труб здійснювалася всередині) – використовуються спеціальні датчики.

Акустичний течешукач без використання фільтрів

Роюота з акустичним течешукачем на крані

Також є акустичні Течешукачі без використання фільтрів. Ними дуже важко діагностувати в межах міста, так як надлишок шумів заважає точно вловити необхідний шум. Тому з такими приладами можуть впоратися тільки дуже досвідчені оператори.

Є ще один вид акустичних течешукачів, в яких використовують опцію псевдокоррелятора. Вони визначають відстань до поломки, враховуючи різницю величини вібрації течі на трубі.

Прочитати детальніше про роботу акустичного течешукача, ви можете у цій статті : “Пошук протікання акустичним течешукачем“.

Кореляційні пристрої

У цих приладах задіяний кореляційний метод. Використовується два датчика, які встановлюють на трубі.

Вони вимірюють віброакустичний сигнал, що провокується витоком, і фіксують різницю за часом проходження сигналу від поломки до першого і другого датчика.

Знаючи швидкість проходження звуку по трубі і дистанцію між датчиками, можна безпомилково визначити місце аварії і усунути поломку.

Кореляційний пристрій для пошуку протікання водопроводу

Кореляційний пристрій для пошуку протікання водопроводу

На чутливість приладу не впливає температурний режим, тип грунту або тиск в магістралі. Тому вони є більш універсальними і можуть використовуватися не тільки у водопровідних системах, але і в нафтопроводах.

Інформація від датчика передається по радіоканалах на монітор комп’ютера оператора. Після цього відповідальна особа може прослухати збільшений сигнал через навушники або визначити його силу в графічному відображенні.

Мережеві пристрої

Принцип дії мережевих течешукачів, такий же, як і у кореляційних, тільки датчиків тут набагато більше. Вони розміщуються протягом всієї магістралі і постійно відстежують стан труб.

Прилади аналізують шуми, і якщо визначається текти – моментально інформація передається на робочий ПК або на сервер. Завдяки вбудованим акумуляторам і малому енергоспоживанню, датчики можуть перебувати в системі до 5 років.

Приклад мережевої системи пошуку

В цілях економії заряду батарей датчики програмують на перевірку з певним інтервалом. В Налаштуваннях приладу можна задати певні параметри, пов’язані з особливостями навколишнього середовища і розташування.

При використанні цих течешукачів оператор більше не витрачає час на пошук несправностей. Якщо патрульний інженер опинився в радіусі зони дії датчиків, він отримує всю необхідну інформацію в автоматичному режимі.

У повідомленні точно вказується номер датчика і розташування передбачуваної проблеми. При необхідності він може прослухати шум, що надходить з датчика, прямо в машині.

Завдяки широкому діапазону налаштувань, мережевий витокошукач може бути запрограмований так, що інформація про стан труб і наявності протікання (або їх відсутність) буде передаватися безпосередньо в центральний офіс за допомогою GSM або GPRS, або за допомогою SMS-повідомлень на мобільний телефон.

Використовуючи сучасні досягнення, пошук течі водопровідних труб не займе багато часу і сил. Завдяки течеискателям поломку можна не тільки швидко виправити, але і вчасно усунути.

Відео пошуку та ліквідації протікання в “теплій підлозі”

Пошук протікання труб і усунення течі

Компанія “Тепловізор Плюс” надає послуги з пошуку витоків води, ремонту та усунення протікання труб.

Виявлення витоків проводиться на трубопроводах і трубах будь-якого виду: система опалення та гарячого водопостачання, водяний тепла підлога, каналізація і так далі.

Досвідченим фахівцям нашої компанії довіряють найвідповідальнішу роботу: тепловізійне обстеження і ремонт труб, прихованих в стінах, перекриттях і в підлозі.

“Тепловізор Плюс” працює з повним дотриманням законодавства України. Крім того, відповідно до наявного державного сертифіката компанія видає експертні висновки після обстеження підземних трубопроводів опалення, водопостачання та каналізації.

За час своєї роботи наша компанія зарекомендувала себе тільки з позитивного боку, число наших клієнтів зростає з кожним роком, оскільки ми:

  • Поєднуємо високий рівень якості роботи та адекватну цінову політику;
  • Виїжджаємо в день вашого звернення до нас;
  • Працюємо по Львову та Львівській області;
  • Здійснюємо весь комплекс: проводимо тепловізійну діагностику і пошук, визначаємо місце витоку води трубопроводу і проводимо відновлювальні роботи без пошкодження системи кабелів;
  • Використовуємо передові засоби і технології діагностики та пошуку дефектів і ремонту протікання труб;
  • Є кваліфікованими фахівцями.

“Тепловізор Плюс”: переваги

У розпорядженні компанії знаходяться засоби, спрямовані на безконтактний пошук течі труб і протікання трубопроводу, таким чином, ми проводимо тепловізійну діагностику прихованих течій на різних об’єктах:

  • Протікання труб, які були прокладені всередині стін, міжповерхових перекриттів, підлог і під землею;
  • Протікання труб, які були закладені в бетон;
  • Теплих підлог (пошук прихованих дефектів);
  • В області труб приватного або виробничого призначення.

При виявленні течі води в трубах у верхніх частинах приміщень, можна говорити про те, що був порушений гідроізоляційний шар або сталася протікання труб у верхньому суміжному приміщенні (найчастіше у багатоповерхівках). Як би то небуло нашим фахівцям потрібно мінімум часу на тепловізійне обстеження, пошук і встановлення справжньої причини витоку води.

Виявлення протікання тепловізором

При зверненні в нашу компанію, бригада досвідчених фахівців негайно здійснить виїзд і доставить високотехнологічне обладнання для тепловізійного обстеження та пошуку протікання.

Наявність такої техніки виключає необхідність проведення демонтажних робіт з метою пошуку протікання на дефектних ділянках труб.

Також відповідно до бажання клієнта ми усунемо знайдені неполадки силами своїх фахівців.

Для діагностики та отримання максимально ефективного результату, ми активно користуємося наступними видами спеціального обладнання:

Акустичними приладами для пошуку протікання і прихованих дефектів труб; тепловізорами; Течешукачами кореляційного виду (ефективно для труб, розташованих глибоко в землі або стінах).

Відео про нашу роботу

Пошук протікання електронним стетоскопом

Електронний стетоскоп для пошуку протікань

Електронний стетоскоп для пошуку протікань

Для пошуку протікання ми використовуємо акустичний течешукач а також електронний стетоскоп.

Акустичний течешукач, це дорога професійна апаратура. Допомагає нам шукати течі різноманітних труб.

Електронний стетоскоп- це прилад, який підсилює та розділяє звук у місцях де його прикладають, завдяки цьому можна знайти протікання в середині водопровідної труби. 

Акустичний течешукач компанії "Тепловізор Плюс"

Акустичний течешукач компанії “Тепловізор Плюс”

Він складається безпосередньо з стетоскопа, навушників та зонда, яким проводиться вимірювання.

Прилад підсилює звук в середині труби та можна почути звук характерний для протікання.

Діапазон частот: 100 Гц – 10 кГц .  Вхідний опір: 15 МК. Дозвільний шум навколишнього середовища: 1000

 

Оригінальні способи визначення протікання в трубах

Ми чули про метод пошуку протікання “котом”. Так, саме улюбленою для більшості твариною – котом.

В систему водопровідну заливають валеряну. Пізніше компресором створюють тиск, та витісняють воду з місця протікання.

Згодом в кімнату запускають кота та спостерігають за ним.

Де кіт буде більше нюхати, тертись, проявляти одним словом інтерес на ділянці підлоги, там розбивають плитку, тому що швидше за все там буде протікання.

Якщо не хочете експерементувати з котом, то звертайтесь в нашу компанію “Тепловізор-Плюс”, у нас є прилади та досвід пошуку протікань.

Відгук з пошуку протікання нашої клієнтки

Вілгук однієї клієнтки з вул. Мікльоша м. Львів.

9 thoughts on “Способи визначення протікання в стінах, підлзі, на грунті”

  1. Сергій :

    Добрий вечір. Яка ціна вашої роботи?

    1. admin :

      Добрий вечір. Все залежить від складності пошуків. Найкраще нам позвонити, та розповісти, що протікає, як довго, яка покриття. Ми завжди стараємось по максимуму допомогти клієнтові.

      1. Іванна :

        Доброго дня..маю таку проблему,у сусідів з низу є протічка води,звідки не зрозуміло,так як у мене всі труби на верху ні нічого не протікає,викликали багатьох спеціалістів ніхто нічого порадити не може ..чи можете ви визначити звідки тече?

        1. admin :

          Доброго вечора. Так, ми можемо визначити звідки тече. Потрібно, щоб ви нам зателефонували, та пояснили ситуацію. Можливо не ви винні у затоплені, а сусіди. У нас найкраще обладнання. Звертайтеся, будемо раді допомогти.

          1. Володимир :

            Доброго вечора. В сусідів зниву трішки капає, в мене все сухо. Капає в районі унітазу. Незнаю чи це я топлю чи сусіди які над мною.

          2. admin :

            Якщо ви хочете самостійно розібратись. То мусите перестати користуватись водою якийсь час. Перекрити центральні крани, та не користуватись каналізацією. Якщо у сосідів перестало капати, то це означає, що ви топите.

    2. admin :

      Ціна залежить від багатьох факторів. На сайті є приблизні ціни. За більш детальною інформацією, щодо ціни на наші послуги, зателефонуйте.

  2. Віктор :

    Як знайти протиканя води в центральній водо постачальній трубі

    1. admin :

      Щоб відповісти на ваше питання, потріюно розуміти де знаходиться труба та який у вас будинок. Якщо мова йде про багатоповерхівку, і це центральний стояк, що знаходиться в шахті, то краще використати відеообстеження. Якщо ваша труба центральна в землі, то краще акустичний спосіб пошуку протікання використати.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *